SD WAN Nedir?

 SD WAN Nedir?

SD Wan Nedir?

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking – Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı), geniş bant internet, 4G, LTE veya MPLS gibi WAN bağlantılarına uygulanan yazılım tanımlı ağ (SDN) teknolojisinin özel bir uygulamasıdır. Geniş alan ağlarını daha akıllı ve esnek hale getirmek için yazılım kullanan bir tekniktir. Şube ofisleri ve veri merkezleri de dâhil olmak üzere işletme ağlarını büyük coğrafi mesafeler üzerinden birbirine bağlar.

SD-WAN; 4G, LTE, MPLS veya geniş bant internet gibi WAN bağlantıları için uygulanmakta olan yazılım tabanlı ağ teknolojisine ait özel bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Buradaki amaç geniş alan ağları daha akıcı ve esnek hale getirmektir. Veri merkezleri ve şube ofisleri başta olmak üzere işletme ağlarını büyük mesafeler üzerinden birbirine bağlamaktadır.

WAN bağlantıları geçmişte çoğunluklar özel mülk donanım gerektiren teknolojiler için kullanılmaktaydı. Diğer yandan SD WAN, bulutsal özel ağları ve interneti de kullanmaktadır. Kontrol düzlemi ve ağı ayırma görevini üstlenir. Ayrıca trafik yönetimi ve donanıma bağlı ağ izlemeyi de soyutlayan bir özelliğe sahiptir. SD WAN dört merkezli bileşene ayrılmaktadır. Bunlar:

  • Kenar Bağlantısı Soyutlama
  • WAN Sanallaştırma
  • Politika Odaklı, Merkezi Yönetim
  •  Elastik Trafik Yönetimi

Ağ yönetim ve dağıtımını otomatikleştirerek hem SD WAN hem de SDN, performans artırıcı kaynakları sanallaştırır. Buna göre ağın verimliliği artarken toplam maliyet de düşürülmektedir.

SD-WAN Güvenliği

SD-WAN için en önemli avantaj ve özelliklerden biri de mimarisinin son derece güvenli olmasıdır. SD WAN mimarisinde, bir şirket tüm ağ üzerinden uçtan uca şifrelemenin avantajından yararlanmaktadır. Ölçeklenebilir anahtar değişim işlevselliği ve yazılım tanımlı güvenliği sayesinde bütün aygıtlar ve uç nokta kimliği tamamen doğrulanmıştır.

SD WAN, şifreli ağ trafiği, merkezi konfigürasyon sistem kullanımı, ağ bölümlemesi, genel olarak optimize edilmiş performans ile ağ güvenliğini artırabilir. Ağ yapısını bölümlere ayırmak, yönetilebilir bir alandaki herhangi bir saldırı derecesini de sınırlamaktadır.

SD WAN Mimari Türleri

SD WAN mimari türleri bir kaç başlık altında toplanabilir. Buna göre SD WAN mimari türlerini;

  • Kuruluş özellikli SD WAN,
  • Bulut özellikli SD WAN,
  • Bulut özellikli artı omurga SD WAN

olarak sıralayabiliriz.

Kuruluş özellikli SD WAN mimarisinde; SD WAN, işlevselliğini elde etmek amacıyla bir cihaz içermektedir. Kuruluşa özellikle SD WAN’lar daha yerelleştirilmiş ve küçük işletmeler için uygun maliyetli çözümler de sunmaktadır.

Bulut özellikli SD WAN mimariside, çözüm için bir sanal(bulut) ağ geçidine bağlanan bir SD WAN kutusu yer almaktadır. Bu mimari sayesinde şirketler, sadece önceden hazırlanmış olan bir mimarinin tüm avantajlarından yararlanmaktadır. Artı bulut mimarisi uygulamaların güvenliğini ve performansını da artırmaktadır.

Bulut özellikli artı omurga mimarisinde ise bulut özellikli SD WAN bir omurga üzerinden gerçekleştirilirse servis çok başka bir boyuta taşınmaktadır. Şirket ofislerinde SD WAN kutusu yer almaktadır. Bu ofisler internete bağlanmak yerine ISP’nin şirket ofislerine en yakın olan POP noktası üzerinde bağlantı sağlarlar.

SD-WAN Nasıl Çalışır?

SD-WAN bağlantısı, yeni nesil ağ performansıdır. SD-WAN birçok WAN bağlantısını (XDSL, MPLS, Cellular ve fiber) aynı anda kullanabilir. SD-WAN teknolojisi 4 temel özellik içerir.

– Çoklu bağlantı türlerini desteklemeli
– Dinamik yol seçimi yapabilmeli
– WAN’ı yönetmek için basit bir arayüz sağlamalı
– VPN’leri desteklemeli

SD-WAN, kullanıcıları veri merkezinden bulutta bulunan herhangi bir uygulamaya bağlar. SD-WAN, belirli bir uygulama için hangi yolun ideal performans gereksinimlerini en iyi karşıladığını belirler. Daha sonra trafiği ideal WAN yoluna yönlendirir.

SD WAN Faydaları Nelerdir?

SD WAN, kritik önem arz etmeyen WAN trafiğini daha düşük maliyetler ile geniş bant internete taşımaktadır. Bununla birlikte pahalı MPLS hatlarından; fiber, mobil teknolojiler ve DSL geniş banda geçiş yaparak devam eden işletme giderlerini de azaltmaktadır.

Bir başka maliyet tasarrufu için yönetimi önde tutmak mümkündür. SD WAN için ana avantaj, ağın merkezinin bir kontrol cihazından çok kolay biçimde yönetiminin sağlanmasıdır. Ağ uzmanlarının SD WAN dağıtımları için uzak konumlara gitmesine de gerek kalmamaktadır. Merkezileştirişniş politika tabanlı yönetim kullanılarak ofis ortamından işler yürütülmektedir.

SD WAN, ağ mühendisleri için yeni WAN servislerinin taleplerine de hızlı biçimde cevap vermekte ve mevcut servisler üzerinden de değişiklik yapma garantisi de sunmaktadır. Eskilerde uzun zamanlar boyunca devam eden birçok göre, SD WAN mimarileri ile sadece birkaç dakika sürmektedir.

Benzer Yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.